Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020. Η είδηση σχετικά με το θάνατο του Kenzo Takada κυκλοφορεί και κατακλύζει τα media. Συνεργάτες του και άτομα του χώρου θρηνούν. Ο Kenzo Takada ήταν ο πρώτος ιαπωνικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας που κέρδισε δημοσιότητα στην παριζιάνικη fashion σκηνή την δεκαετία των ’70s. Άλλοι Ιάπωνες avant garde σχεδιαστές όπως η Rei Kawakubo και ο Yohji Yamamoto ακολούθησαν καριέρες στην υψηλή ραπτική, αφού ο Kenzo είχε ανοίξει το δρόμο με τις δημιουργίες του ήδη απο το 1964 με την έλευσή του στην γαλλική πρωτεύουσα.
Biography
Γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1939, σπούδασε λογοτεχνία ύστερα απο πίεση των γονιών του, καθώς εκείνοι δεν ενέκριναν την ενασχόληση με τη μόδα. Όταν ο πατέρας του πεθαίνει στο πρώτο έτος των σπουδών του, παρατάει τη σχολή και εγγράφεται στο prestigious Bunka Fashion College στο Τόκυο. «Οι άνδρες δεν επιτρέπονταν στις σχολές σχεδίου μόδας. Το να είσαι δημιουργικός δεν ήταν αποδεκτό στην ιαπωνική κοινωνία την δεκαετία των ’50s», αναφέρει ο ίδιος.
Με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 στο Τόκυο, κατεδαφίζουν το διαμέρισμά του και λαμβάνει χρηματική αποζημίωση την οποία χρησιμοποιεί για να ταξιδέψει στο Παρίσι. Φτάνει με πλοίο μετά απο ένα μήνα, ενώ δεν μιλούσε καν γαλλικά. Σκόπευε να μείνει εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όμως δεν επέστρεψε πίσω ποτέ. Έβγαζε τα προς το ζην πουλώντας σκίτσα σχεδίων του ή δουλεύοντας ως στυλίστας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Achievements
Το 1970 ανοίγει την πρώτη του boutique με όνομα Jungle Jap, ενώ την ίδια χρονια αποκτά σημαντική προβολή με το περιοδικό Elle να παρουσιάζει τη δουλεία του στις σελίδες του. Οι κόποι του απέδωσαν σύντομα. Ένα χρόνο αργότερα, το όνομα της boutique απεδείχθη controversial οπότε και αναγκάστηκε να την επανα-βαπτίσει. Έτσι, το 1976, ο οίκος με την νέα επωνυμία Kenzo ανοίγει το πρώτο του flagship store εγκαθιδρύοντας εκτενέστερα το παριζιάνικο brand.
Τα επόμενα χρόνια γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ωστόσο, το 1993 πούλησε τον οίκο για 80 εκατομμύρια δολάρια στον όμιλο LVMΗ, παρέμεινε όμως στον ρόλο του Creative Director μέχρι που αποσύρθηκε το 1999. Ο θάνατος του συντρόφου του απο AIDS και το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο συναίτερός του ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Παρόλα αυτά, ήταν ενεργός δημιουργικά μέχρι και το τέλος της ζωής του, έχοντας καταπιαστεί με τον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, τον σχεδιασμό επίπλων και, ακόμη, την ζωγραφική.
Idiosyncrasy
Ο Kenzo Takada, βαθιά επηρεασμένος απο το ιαπωνικό design, ήταν απο τους πρώτους που πειραματίστηκαν με την ιδέα της genderless μόδας. Δεν συμμορφώθηκε ποτέ με τους στερεοτυπικούς κανόνες περί φύλου. Τα πληθωρικά jungle και animal prints, τα έντονα χρώματα και η mix and match αισθητική του θεωρούνται οι βασικοί κώδικες του λεξιλογίου του οίκου Kenzo μέχρι σήμερα. Μόνιμη πηγή έμπενευσής του αποτελούσαν τα ταξίδια και οι νέες κουλτούρες που συναντούσε μέσα απο αυτά. Το συνοθλευμα του ανατολικού και του δυτικού στοιχείου στα σχέδιά του διακρίνεται εμφανώς.
The fashion world mourns the loss of Kenzo Takada
Η Suzy Meknes, κριτικός μόδας, τον θυμάται να μοιράζεται μαζί της ότι επιθυμούσε να φτιάχνει “happy clothes”, ρούχα δηλαδή που δεν περιορίζουν το γυναικείο σώμα αλλά το απελευθερώνουν. «Η εκπληκτική ενέργεια, η καλοσύνη, το ταλέντο και το χαμόγελό του ήταν μεταδοτικά», δήλωσε ο Felipe Oliveira Baptista, Creative Director του οίκου Kenzo.
Farewell master.
«H μόδα δεν είναι για τους λίγους, είναι για όλους.» -Kenzo Takada
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
- Kenzo Takada obituary. Ανακτήθηκε απο theguardian.com.
- Kenzo Takada remembered for style that meant ‘freedom for the woman’s body’. Ανακτήθηκε απο theguardian.com.
- Kenzo Takada: Japanese designer dies after catching Covid-19. Ανακτήθηκε απο bbc.com.
Παρόμοια άρθρα:
- Miuccia Prada x Raf Simons: a match made in heaven
- Rokeby Venus, ο καθρέφτης και η Αφροδίτη
- The Florida Project: νατουραλισμός πίσω από τις τσιχλόφουσκες
- Μετάφραση από τα αμερικανικά, Μπορίς Βιάν
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.
[…] In Memoriam: Kenzo Takada […]
[…] In Memoriam: Kenzo Takada […]