Είναι διαθέσιμα στο αναγνωστικό κοινό τα βιβλία «Το χέρι της Κλεοπάτρας» και «Η κατασκευή μιας υστεροφημίας» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.
«Το χέρι της Κλεοπάτρας»
Τρία δοκίμια αφιερωμένα στη ζωγραφική και την πεζογραφία της Κλεοπάτρας Δίγκα, μιας σύγχρονης δημιουργού με πλούσιο και πολυσθενές έργο, πραγματεύονται την πορεία της στον κόσμο της τέχνης από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Το πρώτο δοκίμιο πραγματεύεται την εικαστική διαδρομή της, τις διαδοχικές αναζητήσεις, τα θέματα της δουλειάς και τη θέση της στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Τα δύο άλλα έχουν ως θέμα τους τα πρόσφατα πεζογραφήματα Θέση 44 Παράθυρο και Το βιβλίο Νο 512 (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Το νήμα που συνδέει αυτά τα δοκίμια είναι το χέρι της Κλεοπάτρας, το χέρι που γράφει και ζωγραφίζει και με την ίδια κίνηση φτιάχνει το έργο και συγκροτεί την ταυτότητα του δημιουργού.
Χ.Γ. Λάζος – Βιογραφικό
Ο Χ. Γ. Λάζος γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη). Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999). Ήταν Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004) και Προϊστάμενος Γραμματείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2004-2007). Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου «Διάζωμα». (2008-2016), υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία Θέατρα».
«Η κατασκευή μιας υστεροφημίας»
Ήταν μια καθαρή απουσία φωτός. Μια σκοτεινιά που προχωρούσε μέσα στoν φωτεινότατο διάδρομο της Υψηλής Πύλης. Όταν τη ρώτησε τι έκανε εκεί, του είπε ότι ήταν Κυπρία δεκαεπτά ετών, ορφανή· χρωστούσε δεκαεπτά λίρες, αλλά δεν μπορούσε να τις πληρώσει, οπότε τη ρίξανε στη φυλακή. Για ν’ απαλλαγεί, έπρεπε να εξισλαμισθεί.
Eκείνος, ο μεσίτης Νικόλαος Ψάλτης, προσφέρθηκε να πληρώσει το χρέος της, όμως οι αρχές δεν του την παρέδωσαν. Ενημέρωσε λοιπόν τις εφημερίδες, που προέβαλαν το θέμα με πάταγο μεγάλο. Όμως τα πράγματα δεν ήταν τελικά όπως τα είχε πει εκείνη – ήθελε ν’ αλλαξοπιστήσει, δεν την πίεζαν. Αποτέλεσμα ήταν να κατηγορηθεί ο Ψάλτης για δυσφήμηση!
Τα ξέρω όλα αυτά επειδή τα γράφει στο ημερολόγιό του το 1877. Ποια είμαι εγώ; Α, η πιο ασυνήθιστη αφηγήτρια: μια ασύχναστη φράση, που την αναφέρει όμως διαρκώς ο Ψάλτης! Έκπληκτη από τις συχνές του προσπελάσεις, ιχνηλατώ σαν μηχανή αναζήτησης στον απέραντο ωκεανό των φράσεων για να δω γιατί μ’ αναφέρει, γιατί μ’ εμπλέκει σ’ αυτή την υπόθεση, τι έχει γραφεί για εκείνον, ποια είναι η δική του ιστορία.
Τα αποτελέσματα των αναζητήσεών μου αφορούν, δυστυχώς, πολλούς Νικόλαους Ψάλτες. Οι ταυτωνυμίες και οι απορρέουσες στρεβλές ερμηνείες καθιστούν την αδιάκοπη αναδιάρθρωση των γεγονότων αλλά και των κενών τους κράμα ψεύδους κι αλήθειας. Θα μπορέσω να βρω την αλήθεια; Και ποια, τέλος πάντων, σπάνια φράση είμαι εγώ;
Σταύρος Κρητιώτης – Βιογραφικό
Ο Σταύρος Κρητιώτης, γεννημένος στα Χανιά το 1960 είναι μία από τις σύγχρονες, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στα ελληνικά γράμματα όπως προκύπτει από τα έργα του, με αρκετά ψευδώνυμα, ανάλογα με το θέμα που πραγματεύονται.
Πλέον, θα εμφανίζεται με το όνομα Σταύρος Κρητιώτης.
ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Δίνες σιγής, Όμβρος, 1997 (ως Σταύρος Κοντολιάς)
Σελίδες σκόπιμα λευκές, Γαβριηλίδης, 2001
Το Μηνολόγιο ενός απόντος, Πόλις, 2005
Τα συρτάρια της γνώμης του: άγνωστες παραθεματικές τεχνικές του Εμμ. Ροΐδη, Τόπος, 2009
Το αρχείο της Πάπισσας Ιωάννας του Εμμ. Ροΐδη, Γαβριηλίδης, 2009
(ως Σωκράτης Τιτούρης)
Εικονικές αντιγραφές, Τόπος, 2010 (με την Ειρήνη Ελευθερίου)
Το θρόισμα των εκδοχών, Μελάνι, 2012 (ως Αρίστη Προυσσιώτη)
Οι δολοφονίες του βασιλέως Γεωργίου Α΄, Μελάνι, 2013 (ως Αρίστη Προυσσιώτη)
Ο αριθμός που ήθελε όνομα, Γαβριηλίδης, 2014 (ως Αγνή Ερωτοκρίτου)
Ο Γερμανός λοχίας, Επίκεντρο, 2016 (ως Στάθης Λούβαρις)
5413359…, az’art atelier éditions, Τουλούζη, 2017 (με την Πιερέττα Σακελλαρίου)
Δολοφόνος ο κύριος Ροΐδης;, The Athens Review of Books, 2017