«Έχουμε εξυπηρετήσει πάνω από 7.000 οικογένειες αυτά τα 23 χρόνια» μας είπε η κα. Παρασκευή Σιδηροφάγη, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύντρια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου. Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υποστηρίζει όσους έχουν ψυχιατρικές (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη κτλ), αναπτυξιακές (αυτισμός, σύνδρομα κτλ ), συναισθηματικές και άλλες δυσκολίες.
Πως ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου;
H ιστορία του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου άρχισε το 1996 – πριν 23 χρόνια- στη Χίο. Μία ομάδα 14 καταξιωμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας εμπνεύστηκε την ίδρυση του ως μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Έως τότε δεν υπήρχε θεραπευτικό πλαίσιο, ούτε στη Χίο ούτε σε όλο το Β. Αιγαίο για παιδιά και εφήβους με αναπτυξιακές – ψυχιατρικές – συναισθηματικές διαταραχές με αποτέλεσμα οι γονείς να πρέπει να ταξιδεύουν συχνά ή και ακόμα να μετακομίσουν προκειμένου το παιδί τους να λάβει διάγνωση ή/ και θεραπεία που είχε ανάγκη… με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κυρίως ψυχολογικό κόστος.
Η έναρξη λοιπόν έγινε το 1996 όπου το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ξεκίνησε με την πρώτη του δομή, το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων που λειτουργεί ως Α’ Βάθμια μονάδα ψυχικής υγείας παρέχοντας εξειδικευμένες θεραπείες διάγνωσης και αποκατάστασης για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες αυτών.
Μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν έως και σήμερα καταφέραμε να δημιουργήσουμε ακόμα 6 δομές, εκ των οποίων οι 4 βρίσκονται στην Αθήνα και να αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας και στους ενήλικες.
Συνολικά, από το 1996 έως το τέλος του 2018, το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου έχει υποστηρίξει 7.394 παιδιά, εφήβους, ενήλικες καθώς και τις οικογένειες αυτών. Την ίδια ώρα, το ανθρώπινο δυναμικό μας ανέρχεται στα 106 άτομα.
Σε ποια άλλα νησιά προσφέρετε υπηρεσίες;
Με δια ζώσης παρουσία της διεπιστημονικής μας ομάδας, υποστηρίζουμε τον πληθυσμό των Οινουσσών, των Ψαρών, και βεβαίως της Χίου, της πόλης και των απομακρυσμένων χωριών της. Όμως, λόγω του ότι δεχόμαστε πολλά αιτήματα και από άλλα μέρη του Βορείου Αιγαίου και όχι μόνο, έχουμε αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξ αποστάσεως θεραπείας με την χρήση της τεχνολογίας….το ονομάζουμε Τηλεαποκατάσταση. Μέσω της Τηλεαποκατάστασης, αυτή τη στιγμή, παρέχουμε υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές λόγου – ομιλίας – επικοινωνίας ή αναπτυξιακές – συναισθηματικές διαταραχές. Επίσης, πραγματοποιούμε συνεδρίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής γονέων εξ αποστάσεως. Μέσω της τεχνολογίας, έχουν λάβει τις υπηρεσίες μας, μεταξύ άλλων, άτομα που κατοικούν στους Φούρνους Ικαρίας, σε απομακρυσμένα χωριά της Μυτιλήνης, της Λήμνου, της Εύβοιας, της Ρόδου.
Πόσο σημαντική είναι η διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο. Ειδικά για τα παιδιά… Εάν η διάγνωση και η πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες πραγματοποιηθεί έγκαιρα, από την προσχολική ηλικία, τότε τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους στο μέγιστο. Προφανέστατα και για τους ενήλικες είναι εξίσου σημαντική η διάγνωση, ωστόσο στα παιδιά είναι ευκολότερη η παρέμβαση προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν λειτουργικά και να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά. «Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα» είναι κάτι που ισχύει απόλυτα για τις δικές μας υπηρεσίες.
Πείτε μου λίγα λόγια για την Αυλή του Κόσμου
Η «Αυλή του Κόσμου» είναι Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων με Αυτισμό. Είναι μία από τις ελάχιστες δομές στην Ελλάδα που εξυπηρετούνται και καλύπτονται οι ανάγκες εφήβων και νεαρών ενηλίκων (15-22 ετών) με αυτισμό μέσης και χαμηλής λειτουργικότητας. Απευθυνόμαστε επί της ουσίας σε άτομα με αυτισμό που μπορεί να μην έχουν λάβει μέχρι εκείνη τη στιγμή εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση, λόγω των σημαντικών δυσκολιών τους, ή λόγω της ηλικίας τους δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν ένα πλαίσιο να ενταχθούν. Η «Αυλή του Κόσμου» εδρεύει στο Περιστέρι από το 2008 και ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στηρίζουμε και τις οικογένειες των ατόμων με αυτισμό με συναντήσεις Συμβουλευτικής και Ψυχοεκπαίδευσης. Είμαστε πολύ κοντά στους γονείς και τους ενημερώνουμε για τα πράγματα που καταφέρνουν τα παιδιά τους στο πλαίσιο των καθημερινών τους προγραμμάτων. Γιατί πολλά από αυτά αφορούν σε δεξιότητες των παιδιών που είναι σημαντικές να «περάσουν» στο σπίτι τους και έτσι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ολόκληρης της οικογένειας.
Σημαντικό μέρος των προγραμμάτων μας λαμβάνουν χώρα στην κοινότητα υπό τη μορφή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ( π.χ. πηγαίνουμε με τους εφήβους για ψώνια, σούπερ-μάρκετ, λαϊκή, εκδρομές), με κύριο στόχο την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, την προώθηση της αυτονομίας, την ένταξη στην κοινότητα και την καταπολέμηση του στίγματος.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, τα παιδιά να βρίσκονται στην κοινότητα και όταν φεύγουν το μεσημέρι από την «Αυλή του Κόσμου», για αυτό κάνουμε συχνά ψυχαγωγικές εκδηλώσεις εκτός κέντρου και ενθαρρύνουμε τους γονείς να βγουν έξω μαζί με τα παιδιά τους και να περάσουν χρόνο μαζί.
Διοργανώνετε εκδηλώσεις για την κατάθλιψη, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τμήμα που να απευθύνεται σε άτομα που είναι αντιμέτωπα με την κατάθλιψη;
Οι δύο από τις τρεις δομές μας στην Χίο ασχολούνται πολύ με την κατάθλιψη. Και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, η οποία δημιουργήθηκε επίσης στο πλαίσιο του «Ψυχαργώς», λειτουργεί από το 2007. Στόχος της διεπιστημονικής της ομάδας είναι να αντιμετωπιστεί η ψυχική νόσος μέσα στην κοινότητα & για αυτό κινούνται προς τον τόπο διαμονής των ασθενών. Έτσι πραγματοποιούνται κλιμάκια σε χωριά της Χίου, στις Οινούσσες και τα Ψαρά. Εκεί μπορούν να απευθυνθούν ενήλικες και παιδιά με σοβαρές ψυχικές νόσους και με κατάθλιψη.
Στο τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων μπορούν να απευθυνθούν ενήλικες με ψυχολογικές δυσκολίες όπως η κατάθλιψη και με αναπτυξιακές δυσκολίες. Παρέχουμε ψυχοθεραπεία διαφόρων τύπων ανάλογα με την ανάγκη, ψυχιατρική παρακολούθηση και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
Η κατάθλιψη στην εποχή μας αυξάνεται και είναι σημαντικό να μπορούμε να βρίσκουμε υποστήριξη από ειδικούς σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν ζούμε, όσο απομακρυσμένο κι αν είναι. Είμαστε πολύ περήφανοι που το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς ψυχικής υγείας με έδρα μια νησιωτική ακριτική περιοχή όπως η Χίος.
Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες ψυχικές διαταραχές της εποχής μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών υποφέρουν παγκοσμίως. Τα στατιστικά για την Ελλάδα δείχνουν πως σε σχέση με το 2009 (αρχή της οικονομικής κρίσης) τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η κατάθλιψη είναι συχνά «μεταμφιεσμένη» και περίπου οι μισοί ασθενείς δεν την αναγνωρίζουν, προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.
Μάλιστα, πρόσφατα διοργανώσαμε ένα βιωματικό σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο με θέμα «Κατανοώντας την κατάθλιψη» με στόχο οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν σχετικά με το Τι είναι και τι δεν είναι κατάθλιψη, Ποια είναι τα κλινικά της χαρακτηριστικά, Πότε θα πρέπει κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό κ.α.
Όλες μας οι δράσεις αναρτώνται στην σελίδα μας www.kpechios.gr και στην σελίδα μας στο Facebook Κέντρο Παιδιού και Εφήβου και μπορεί εύκολα και γρήγορα να ενημερώνεται κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να δηλώσει συμμετοχή.
Πείτε μας λίγα λόγια για το Τμήμα Παιδιών και Εφήβου
Στα 23 χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων έχει εξυπηρετήσει περισσότερα από 3.712 άτομα.
Το τμήμα Παιδιών και Εφήβων είναι η πρώτη δομή που δημιουργήσαμε στη Χίο το 1996 και απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με διαταραχές λόγου, επικοινωνίας, ψυχικές διαταραχές, σύνδρομα, κώφωση-βαρηκοΐα, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, διαταραχές συμπεριφοράς κ.α.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Ειδικό Εκπαιδευτικό, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Γυμναστή, Κοινωνικό Λειτουργό, Μουσικοθεραπευτή, όλοι επαγγελματίες με ανώτερους, ανώτατους και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και πολυετή εμπειρία στο χώρο που καλύπτουν τη διάγνωση και την αποκατάσταση.
Με τη συνεργασία των ειδικοτήτων επιτυγχάνονται τα μέγιστα οφέλη που λαμβάνει το παιδί από το θεραπευτικό του πρόγραμμα. Δημιουργούμε δεσμούς εμπιστοσύνης και προσεγγίζουμε τις ανάγκες των παιδιών με σύνεση και προσοχή. Ειδικοί, γονείς και παιδιά γινόμαστε μια ομάδα, γιατί η ανάπτυξη ενός παιδιού είναι υπόθεση όλων μας.
Πείτε μας λίγα για τον Ηλίανθο
Ο «Ηλίανθος» είναι η δεύτερη μας εξειδικευμένη δομή για άτομα με αυτισμό. Λειτουργεί στο Περιστέρι Αττικής από το 2010 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Τα θεραπευτικά προγράμματα έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων. Πέρα από τις κλασικές ειδικές θεραπείες (εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κτλ.) τα θεραπευτικά προγράμματα του Ηλίανθου περιλαμβάνουν και μουσικοθεραπεία, ψυχοπαιδαγωγικά, Κοινωνική Λέσχη, Ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης καθώς και Γυμναστική Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ηλίανθου», λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα η δράση «Ναυτίλος». Ο «Ναυτίλος» είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν οι γονείς παιδιών με αυτισμό να αποκτήσουν ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιήσουν κατά το δοκούν με στόχο την αποσυμπίεση τους, γνωρίζοντας ότι τα παιδιά τους απασχολούνται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον χαράς και κινήτρων από εξειδικευμένο προσωπικό. Στην ουσία ο Ναυτίλος παρέχει δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία για άτομα με Αυτισμό το Σαββατοκύριακο και τη δυνατότητα για ξεκούραση στους γονείς τους.
Επίσης, ο «Ηλίανθος» υλοποιεί το πρόγραμμα «Στοχεύοντας στην αυτόνομη διαβίωση» που σκοπό έχει τα άτομα με αυτισμό να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και τις ευθύνες μιας ολόκληρης ημέρας σε ένα στεγαστικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν να ενταχθούν αργότερα με επιτυχία σε δομές αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης ή ακόμα και να κατακτήσουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν την ανεξάρτητη διαβίωση τους.
Ο «Ηλίανθος» προέκυψε από τις ανάγκες των ίδιων των γονέων παιδιών με αυτισμό, που βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και συνειδητοποιούν ότι όσο μεγαλώνουν τόσο δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές για αυτά. Έτσι, αφουγκραστήκαμε αυτή την ανάγκη και δημιουργήσαμε τον «Ηλίανθο» .
Πείτε μας λίγα λόγια για το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης & Εκπαίδευσης
Το Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης υλοποιεί έρευνες και διοργανώνει Εκπαιδευτικά Σεμινάρια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μοιράσει τη γνώση μας και τις καλές πρακτικές της 23χρονης εμπειρίας μας σε πάνω από 530 επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια μας.
Στο κομμάτι της έρευνας θα σας παραπέμψω στο autismap.gr που είναι αποτέλεσμα της έρευνας μας για τις διαθέσιμες δομές στην Ελλάδα για άτομα με αυτισμό. Χαρτογραφήσαμε πανελλαδικά περισσότερες από 800 δομές παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου και τις παρουσιάζουμε μέσω ενός διαδραστικού χάρτη. Ο χάρτης του autismap.gr έχει ήδη γεμίσει με δεκάδες κόκκινες “πινέζες” σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Έτσι ο γονέας μπορεί εύκολα, γρήγορα, δωρεάν να ενημερωθεί για τις δομές που υπάρχουν για το παιδί του με αυτισμό στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Ο χάρτης μας εμπλουτίζεται σταθερά.
Πως μπορεί κάποιος να συμβάλλει στο έργο σας;
Με πολλούς τρόπους! Από το να γίνει εθελοντής μέχρι και να μας υποστηρίξει ως χορηγός καλύπτοντας ανάγκες είτε σε χρηματικό είτε σε προϊοντικό επίπεδο! Αλλά και η προβολή του έργου μας , όπως αυτό που κάνετε εσείς τώρα με την συνέντευξη, αποτελεί στήριξη για εμάς!
Η εξεύρεση πόρων μέσω χορηγιών αποτελεί σημαντική ενίσχυση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών, όπως είναι το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου. Οι ενέργειες σε αυτό τον τομέα συντονίζονται από το Τμήμα Εξεύρεσης Πόρων. Τόσο οι χρηματικές προσφορές όσο και οι συνεισφορές σε είδος από χορηγούς/δωρητές είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, προς όφελος των συνανθρώπων μας.
Από τις χορηγίες μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν μπορούν από μόνοι τους να καλύψουν τις θεραπείες τους, είτε γιατί δεν έχουν ταμείο είτε χρειάζονται παραπάνω θεραπείες από αυτές που καλύπτονται ασφαλιστικά.
Στην σελίδα μας www.kpechios.gr μπορεί ο επισκέπτης να δει τις ανάγκες που προκύπτουν και επίσης να συμπληρώσει την φόρμα εθελοντή.
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;
Να υποστηρίξουμε το έβδομό μας «παιδί», τον «Οσελότο»! Ο «Οσελότος» είναι η νέα μας δομή στην Αθήνα, έβδομη στον αριθμό. Πρόκειται για μία Ειδική Μονάδα Παρέμβασης για νεαρά άτομα με παραβατική συμπεριφορά και εμπλοκή με τον νόμο. Έχει φανεί ότι οι νεαροί που εμπλέκονται με τον νόμο σε σημαντικό ποσοστό έχουν ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Επί της ουσίας, εμπλέκονται με τον νόμο γιατί υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό και χρειάζεται πρόληψη και υποστήριξη.
Ο «Οσελότος» απευθύνεται σε εφήβους και νεαρά ενήλικα άτομα (έως 23 ετών) οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ψυχικές διαταραχές, δυσλειτουργικές οικογένειες) ή /και βρίσκονται σε εμπλοκή με το νόμο, στις οικογένειες και το ευρύτερο περιβάλλον των ατόμων αυτών, σε εκπαιδευτικούς, σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και συνεργάζεται με Υπηρεσίες και Φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία ανηλίκων, Αστυνομικές Αρχές και Εκπαιδευτικούς.
Επίσης, θέλουμε να ενισχύσουμε το https://autismap.gr/ . Στόχος μας είναι να καταγράψουμε όλο και περισσότερα δομές που μπορούν να απευθυνθούν τα άτομα με αυτισμό. ‘Ώστε να μπορούν οι γονείς και τα άτομα με αυτισμό να βρουν τι υπάρχει στον τόπο τους, αλλά και οι επαγγελματίες αντίστοιχα να προβάλλουν πως παρέχουν υπηρεσίες για τον αυτισμό.
Την ίδια ώρα, προσπαθούμε να υποστηρίζουμε συνολικά τη συνέχιση της λειτουργίας και των επτά δομών μας, ειδικά αυτών που προσφέρουν ειδικές θεραπείες. Αυτή την στιγμή με τον ΕΟΠΠΥ έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη δυσλειτουργία και οι γονείς ανησυχούν για το τι θα συμβεί καθώς υπάρχει μεγάλη ασάφεια και συνεχείς αλλαγές ως προς τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να καλύπτονται οι απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά τους.